یاری امام عصر
پیوند: http://www.sahebzaman.org/emam-zaman/emam-zaman-article/888-zanan-qeybat.html
یاری امام عصر (عج):
همهی شیعیان امام شناس اعم از زن و مرد موظف به یاری امام زمانشان هستند همه باید در عمل، مبلّغ دین باشند چرا که وظیفهی تبلیغ و معرفی امام زمان خاص مردان نیست و بانوان نیز باید در امر تبلیغ و معرفی امام زمان با مردان سهیم باشند پس برای اینکه بتوانند این وظیفهی خویش را به خوبی ادا کنند باید در درجه اول خودشان عامل به دستورات دین باشند و روح ورع یا مراقبت دین را در خود تقویت نمایند کسی که می خواهد با عمل خود به تبلیغ دین بپردازد باید تا آنجا که میتواند ورع و دین داری را رعایت کند؛ برخی از این رعایتها ویژهی خانمهاست که متأسفانه گاهی اوقات آن چنان که شایستهی زنان شیعه است رعایت نمیشود و این عدم رعایت اگر رواج پیدا کند سبب میشود که بعضی از ارزشهای صحیح در میان افراد متدین به صورت معکوس جلوه کند. اما کسانی که میخواند واقعاً امام زمان خود را یاری کنند باید در درجه اول وظایف خود را خوب بدانند و سپس با عمل به آنها رضای اهل بیت را جستجو نمایند حتی اگر به مخالفت با آنچه در بین مردم رایج است بیانجامد و با ارزشهای ساختگی در جامعه تعارض داشته باشد در اینجا به بیان برخی از مسائل میپردازیم که مخصوص بانوان است و به دینداری آنها مربوط میشود تا انشاء الله بتوانند با آگاهی بهتر نسبت به وظایف خویش راه پیاده کردن ورع را بیشتر بشناسند و به آن کاملتر عمل کنند: سیرهی عملی حضرت زهرا(س) میتواند بهترین منبع برای خانمها در جهت شناخت وظایف خاص ایشان باشد از امام صادق(ع) نقل شده است که: امیرالمومنین(ع) و حضرت زهرا(س) نزد پیامبر رفتند تا ایشان در مورد وظایف خاص هر کدام حکم فرمایند. پیامبر(ص) چنین فرمودند که حضرت فاطمه کارهای داخل منزل را انجام دهند و امیرالمؤمنین وظایف خارج از منزل را بر عهده گیرند ایجا بود که حضرت زهرا فرمودند: « فلا یعلم ما داخلنی من السرور الّا الله بِاکفائی رسول الله تحمُّلُ رِقابِ الرّجال». جز خدا کسی نمیداند که من چقدر خوشحال شدم از اینکه پیامبر خدا تماس و برخورد داشتن با مردها را از عهدهی من برداشتند.
رعایت عفت در ارتباط با نامحرم:
مرد و زن نامحرم با یکدیگر باید طوری عفت را رعایت کنند که مطمئن شوند در حرام واقع نمیشوند در اینجا به ذکر نمونهای از خلاف عفت در ارتباط با نامحرم میپردازیم که آن «دست دادن با نامحرم» است. پیامبر اکرم(ص) فرمودند: « من صالح امراهً حراماً جاء یوم القیامه معلوماً ثم یؤمر به الی النار» کسی که با زن نامحرمی دست بدهد روز قیامت در حالی محشور میشود که به غل و زنجیر کشیده شده سپس دستور میدهند که او را در آتش بیندازید.
مرحوم آیت الله سید محمد باقر سیستانی(ره) پدر آیت الله سید علی سیستانی تصمیم میگیرد برای تشرف به محضر امام زمان (عج) چهل جمعه در مساجد شهر مشهد زیارت عاشورا را بخواند، یکی از جمعههای آخر، نوری را از خانهای نزدیک به مسجد مشاهده میکند به سوی خانه میرود میبیند حضرت ولی عصر(عج) در یکی از اتاقهای آن خانه تشریف دارند و در میان اتاق جنازهای قرار دارد که پارچهای سفید روی آن کشیده شده است ایشان میگوید هنگامی که وارد شدم اشک میریختم سلام کردم حضرت به من فرمودند: « چرا این گونه به دنبال من میگردی و این رنجها را متحمل میشوی؟ مثل این باشید( اشاره به آن جنازه کردند) تا من به دنبال شما بیایم » بعد فرمودند : این بانویی است که در دوره کشف حجاب در زمان رضاخان پهلوی هفت سال از خانه بیرون نیامد تا چشم نامحرم به او نیفتد
پرهیز از نگاه شهوت آلود:
امام صادق(ع) فرمودند:« النظره سهمٌ من سهام ابلیس مسمومٌ و کم من نظره اورثت حسرهً طویلهً« نگاه حرام تیر مسمومی از تیرهای شیطان است و چه بسا نگاههایی که حسرت طولانی را به دنبال میآورد.
همچنین میفرمایند: «النظره سهمٌ من سهام ابلیس مسمومٌ من ترکها لله عز و جل لا لغیره اعقبه الله امناً و ایماناً یجد طعمه» نگاه حرام تیری مسموم از تیرهای شیطان است که هر کسی به خاطر خدا نه غیر خدا از آن چشم بپوشد خداوند آرامش و ایمانی که طعم آن را بچشد بلافاصله به او عنایت میفرماید.این پاداش از بزرگترین نعمتهای خدا در دنیاست که انسان میتواند از طریق ورع به دست آورد و اگر به نیت یاری امام زمانش باشد پاداش یاری امام هم به آن داده میشود که بسیار شیرین و لذت بخش تر خواهد بود.
پاک سازی روح و تزکیه نفس:
مهمترین نکته برای کسانی که میخواهند امام زمان ارواحنا فداه را یاری کنند آن است که باید روح خود را از صفات رذیله پاکسازی و تزکیه نفس کنند.روح انسان تا آلوده به صفات رذیله است شیطان را یاری میکند زیرا هر یک از صفات رذیله، ( از هفتاد و پنج صفت رذیلهای که ممکن است در انسان وجود داشته باشد) لشکری از لشکرهای جهل و شیطان هستند و بدیهی است وقتی یک لشکر یا قسمتی از یک لشکر دشمن در کشور ( که منظور در اینجا کشور روح است) باشد، یاری کننده فرمان خود یعنی شیطان و جهل خواهد بود نه یاری کننده امام زمان که فرمانده تمامی لشکرهای عقل است.شخصی که هنوز مرض حسادت، خودخواهی، ریاست طلبی، دنیادوستی و … دراو وجود دارد طبیعی است که براساس این صفات، اعمال خود را انجام میدهد و هر عملی که برخواسته از این صفات باشد به نفع شیطان و در جهت یاری او تمام میشود و لشکرهای او را تقویت مینماید. بنابراین همهی انسانها خصوصاً شیعیان و بالاخص طلاب علوم دینی که میخواهند حق و عدالت را یاری کنند باید تزکیه نفس کرده و ذرهای از صفات رذیله در خود باقی نگذارند و در بست در اختیار حجت خدا حضرت بقیة الله ( ارواحنا فداه) باشند.
آیا زنان جزء یاران امام هستند؟
بدون تردید نقش زنان در تاریخ اسلام، نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای بوده و هست. در صدر اسلام، زنانی چون نسیبه را مشاهده میکنیم که در جنگ احد از رسول خدا (ص) دفاع میکرد و در این راه زخمی گردید و نیز در جنگ احد، بدن امام علی (ع) پر از زخم شده بود به طوری که بدن آن حضرت از شصت جا جراحت سخت برداشت پیامبر اکرم (ص) دو زن را به نام سلیم و ام عطیه مأمور مداوای حضرت علی (ع) نموده و آنها طبق مأموریت به زخم بندی مشغول شدند.
همچنین نقش پر اهمیت زهرای اطهر (س) در دفاع از حریم ولایت و رسوایی غاصبان خلافت امری است روشن و معلوم. زنان در انقلاب حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) نیز دارای نقش مهمی هستند چنانچه ملاحظه میشود برخی زنان چنان فعال و پویا مینمایند که نه تنها در رسالت اصلی خود که آماده سازی تربیت جامعه مهدوی است سرافراز عمل مینمایند و علی رغم دشواریهای دینداری در آخرالزمان نه تنها ایمان خویش را با صلابت حفظ نموده و نسلی مهدی باور را تربیت میکنند بلکه در عرصههای فعالیت دولت جهانی حضرت نیز کارگزاری و یاوری ایشان را بر عهده میگیرند.
حضور پنجاه زن:
اولین گروه از زنانی که به محضر امام زمان میشتابند آنهایند که در آن ایام میزیستهاند و همانند دیگر یاران امام (ع)، به هنگام ظهور در حرم امن الهی به خدمت امام (ع) میرسند. در روایتی است که جابر جعفی از امام باقر (ع) نقل میکند: « به خدا سوگند سیصد و سیزده نفر که پنجاه نفر زن در میان آنها هستند بدون قرار قبلی، مثل تکههای ابر که به سرعت باد در حرکتند یکی پس از دیگری وارد مکه میشوند و گرد هم میآیند و آن مصداق همین آیهی شریفه است که فرمود: ( اینما تکونوا یأت بکم الله جمیعاً انَّ الله علی کل شی ءٍ قدیرا) هر جا باشید خداوند شما را گرد هم آورد که او بر هر کاری تواناست.
نعمانی از امام باقر(ع) نقل کرده که فرمودند: « به خدا سوگند! سیصد و اندی خواهند آمد و پنجاه نفر زن نیز در میان آنان است». حضرت در ادامه در میان ویژگیهای این 313 نفر فرمودند: «هم النجباء و الفقها فی الدین» و آنان برگزیدگان، قضاوت کنندگان، حاکمان و فقیهان در دین میباشند که این خصایص حکایت از منزلت و جایگاه این 50 زن برگزیده دارد.
زنان آسمانی:
دسته دوم چهارصد بانوی برگزیده هستند که خداوند برای حکومت جهانی حضرت ولی عصر(ع) در آسمان ذخیره کرده است و با مظهر آن حضرت به همراه حضرت عیسی (ع) به زمین میآیند چنانچه از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که «عیسی بن مریم، به همراه هشتصد مرد و چهارصد زن از بهترین و شایستهترین افراد روی زمین خواهد آمد».در اینکه این زنان از امتهای پیشین هستند یا امت اسلامی زمان پیامبر (ص) و معصومین (علیهم السلام) هستندیا از دورانهای مختلف و از چه زمان و به چه علت به آسمان برده شدهاند و برای عهده داری منصبی در حکومت حضرت یا برای مسائل دیگر میآیند؟ اینها پرسشهایی است که این حدیث ازآن چیزی نمیگوید.
رجعت زنان:
عده ای دیگر از کسانی که یاری گر حجت بن الحسن (عج) میباشند، زنان برجسته ای هستند که بار دیگر زنده شده و رجعت مینمایند برخی از این زنان نام و نشانشان در متون دینی آمده است و برخی دیگر، فقط از آمدنشان خبر داده شده است. طبری در دلائل الائمه از مفضل بن عمر نقل کرده که امام صادق (ع) فرمودند: « همراه قائم، سیزده زن خواهند بود … عرض کردم نام آنها را بفرمائید. فرمودند: قنواء رشید هجری، ام أیمن، حبابه والبیه، سمیه (مادر عمار یاسر)، زبیدهام خالد احمسّیه، ام سعید حنفیه، صیانه ماشطه، ام خالد جهنیّه».
نتیجه گیری:
مباحثی که در اینجا به آنها پرداخته شد و نتایجی که عاید ما می گردد به شرح ذیل می باشد:
1. یاری امام عصر (عج): رعایت عفت در ارتباط با نامحرم، پرهیز از نگاه شهوت آلود، پاک سازی روح و تزکیه نفس.
2. زنان جزء یاران امام هستند: طبری در دلائل الائمه از مفضل بن عمر نقل کرده که امام صادق (ع) فرمودند: «همراه قائم، سیزده زن خواهند بود … عرض کردم نام آنها را بفرمائید. فرمودند: قنواء رشید هجری، ام أیمن، حبابه والبیه، سمیه (مادر عمار یاسر)، زبیدهام خالد احمسّیه، ام سعید حنفیه، صیانه ماشطه، ام خالد جهنیّه
فهرست منابع:
1.قرآن کریم.
2.اختریان، محمود، فرهنگ فارسی به فارسی پیام، نشرمحمد، بی چا، بی جا، 1371ش.
3.بحارالانوار، علامه مجلسی، موسی محمد باقر بن محمدتقی(1037-1110)، دارالکتب الاسلامیه، بی چا، بی جا، بی تا.
4.بنیهاشمی سید محمد، آفتاب در غربت، میقات، بی چا، بی جا، 1380ش.
5.حامدی ربانی، فرهنگ فارسی به فارسی سعدی، نشرپویا، بی چا، بی جا، بی تا.
6.دشتی، محمد، ترجمهی نهج البلاغه، انشارات دفتر مطالعات تاریخ و معارف اسلامی، بی چا، بی جا، 1382ش.
7.طباطبایی نسب، سیدمحمدرضا، عطر انتظار، مؤسسه فرهنگی نور الائمه، بی چا، بی جا، 1387ش.
8.طسوجی، محمدحسین، مهدی معجزه جاودان، انتشارات لاهیجی، بی چا، بی جا، 1382ش.
9.قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، انتشارات فرهنگ مردم، بی چا، بی جا، 1380ش.
10. معین الاسلام مریم، غلامی علی، زن منتظر و منتظر پروری، بی نا، بی چا، بی جا، 1388ش.
11. معین، محمد، فرهنگ فارسی معین، انتشارات امیرکبیر، بی چا، بی جا، 1375ش.
12. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه، بی چا، بی جا، 1380ش.
13. مهدی پور، علی اکبر، روزگار رهایی، آفاق، بی چا، بی جا، 1381ش.
14. نعمتی، علی رضا، در اوج تنهایی، خورشید مکه، بی چا، بی جا، 1384ش.
15. هادوی تهرانی، مهدی، با گامهای سبز انتظار، موسسه فرهنگی خانه خرد، بی چا، بی جا، 1387ش