غیبت کبری
پیوند: http://intjz.net/maqalat/sh-naqshe%20zanan.htm
نقش زنان در دوران غيبت کبري( قبل از ظهور):
عصر غيبت کبري با انتهاي غيبت صغري شروع می¬شود. غيبتی که توسط اعلان شخص امام زمان(عليه السلام) در سال 329 هجري صورت گرفت. حضرت در نامه اي به علي بن محمد سمري از انتهاي سفارت او و شروع غيبت کبري خبر داد. عصر غيبت کبري داراي شرائط و خصوصياتي است که به برخي از آن¬ها اشاره مي کنيم:
1- جدا شدن مسلمانان در ظاهر از رهبر و امام خود
2-گسترش ظلم و ستم در روي زمين
3-تاکيد الهي بر امتحان امت اسلامي.(1)
نقش زنان قبل از ظهور، مانند ديگر افراد جامعه مي توانند در جامعه نقش داشته و در صحنه هاي سياسي و اجتماعي حضور فعال داشته باشند. امروزه در جمهوري اسلامي ايران زنان در تعيين سرنوشت جامعه تاثير گذار بوده و با پذيرش بخشي از مسئوليتها حضور خويش را در صحنه هاي مختلف پررنگ نموده اند. از سوي ديگر زنان مي توانند با انجام وظايف دوران غيبت، زمينه ظهور امام زمان(عليه السلام) را فراهم کنند. بنابراين نقش زنان قبل از ظهور در زمينه سازي ظهور امام و حضور در صحنه هاي مختلف از جمله صحنه¬هاي فرهنگي، خانوادگي، سياسي و اجتماعي و… جلوه مي کند. کسب آگاهي هر چه بيشتر، ايجاد آمادگي در خود و ديگران، تربيت فرزندان و آشنا نمودن آنها با حضرت مهدي(عليه السلام) و ايجاد عشق و شور در آنها، بخشي از اين نقش مهم مي باشد. امّا برای موفقيّت در به انجام رساندن اين رسالت بزرگ زنان همانند ديگر اصحاب آن حضرت بايد به تحصيل صفات و ويژگی هايي همّت گمارند که در روايات معصومين(عليهم السلام) به آن اشاره شده است.
مطابق برخي از روايات، اصحاب حضرت از صفات و ويژگي هايي برخوردارند که به برخی از آنها اشاره می کنيم:
1- اخلاص: در روايتي امام جواد (عليه السلام) به عبدالعظيم حسني(عليه السلام)فرمود: “… و هنگامي که براي او اين تعداد(313نفر) از اهل اخلاص جمع شد خداوند امر او را ظاهر خواهد کرد…” (2)
2- يقين و استقامت: از امام صادق(عليه السلام) در حديثي نقل شده که فرمود: “… گويا قلب هاي آن ها به مانند تکه هاي آهن است، شکي در قلوب آن ها راجع به خدا وجود ندارد. محکم تر از سنگ است…” (3)
3- معرفت عميق: از امام علي(عليه السلام) در ضمن حديثي نقل است که فرمود: ” …ولکن در طالقان مردماني مومن خواهند آمد که به خداوند معرفت واقعي دارند و آنان انصار مهدي در آخر الزمان مي باشند". (4)
4- تهجّد و شب زنده داری: از امام صادق(عليه السلام) در حديثي راجع به اصحاب قائم(عجل الله تعالي فرجه الشريف) نقل است که فرمود: ” گويا من نظر مي کنم به قائم و اصحاب او در نجف کوفه … سجده ها به پيشاني هاي آن ها اثر گذارده است، شيران در روز و راهبان در شب اند…". (5)
5- برخورداري از تاييد الهي: طبرسي در روايتي از امام علي(عليه السلام) نقل کرده که فرمود: ” تا اين که خداوند مردي را در آخر الزمان بر مي انگيزاند… او را به ملائکه اش تاييد کرده و انصارش را حفظ خواهد نمود".(6)
وظایف منتظران:
ظهور امام زمان(عليه السلام) وابسته به شرائط و مصالح خاصي است، ولي آن چه که مربوط به شيعيان حضرت مي شود اين است که:
1- خود را اصلاح نموده و با شرائط حکومت و عصر ظهور حضرت وفق دهيم.
2- در جامعه، براي ظهور حضرت زمينه سازي کنيم و در صدد اصلاح مردم در حد توان خود براييم تا شرائط فراهم شود و به دست تواناي حضرت موانع کلي برطرف شده و شرائط اساسي براي حکومت عدل جهاني ايجاد گردد. لذا فرموده اند: “منتظران مصلح خود افرادي صالحند".
3- هرگز دعا و استغاثه به درگاه الهي را فراموش نکنيم که در ظهور حضرت تاثير بسزايي دارد. (7)
1. رضوانی، علی اصغر، موعود شناسی انتشارات مسجد مقدس جمکران، 1384، ص 374
2 . شيخ صدوق، همان، ج2، ص377و378
3 . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج52، ص307، ح82
4. همان، ج51، ص87، ح83
5. همان، ج52، ص386
6. همان، ص280، ح6ب
7 . علی اصغر رضوانی، همان، 1384، ص 418